Účastníci prídu o "uchľastané" Vappu, nespratníci o rapkáče

27.04.2012 Celý región

Bratislava 27. apríla (TASR) - Drvivá väčšina návštevníkov i akreditovaných účastníkov hokejových MS nezažije to, čo sa podarilo napríklad v roku 2003. Tohtoročný šampionát je termínovo posunutý so štartom až do mája, súťažne štartuje štvrtého v mesiaci a najväčší sviatok všetkých Fínov sa odohráva 1. mája. "Vappu" je síce v podstate študentský sviatok, ale tento bujarý deň voľna si užívajú všetci. A tak cudzinec napríklad v uliciach Helsínk kľučkuje medzi obyvateľmi zmorenými alkoholom, neraz sa k nim aj pridá...

"Suomi" budú mať tento rok za úlohu rýchlo upratať hlavné mesto, aby práve v nasledujúcich dňoch po veľkých pitkách vítali účastníkov 76. MS. Hostí však upozorňujú na iné úskalie počas MS a to hneď v druhý hrací deň. V sobotu 5. mája sa v Helsinkách koná mestský polmaratón, čo si vyžaduje špeciálne opatrenia a dopravné zásahy, pretože sa očakáva účasť trinásťtisíc bežcov. Pre našinca je dobrou správou, že v tento deň majú slovenskí hokejisti voľno. Ináč organizátori sľubujú bezproblémový priebeh akcie a zdôrazňujú, že do Hartwall Areny premáva neustále vlak a z jeho zastávky je to len desať minút peši. K dispozícii sú aj autobusy.

Organizátori divákov upozorňujú, aby chodili na zápasy včas. Optimálne je, keď niekoľko hodín pred začiatkom zavítajú do fanúšikovskej dediny. "Hokejová záhrada" na ploche 1400 m2 s množstvom stánkov a reštaurácií sľubuje obrovskú zábavu. V jej virvare neslobodno zabudnúť, že predierať sa davom tesne pred úvodným buly môže mať za následok nepríjemné situácie a zmeškanie zaujímavých hokejových situácií. Takisto by fanúšikovia hokeja mali vziať na vedomie, že ich do arény nepustia s nebezpečnými predmetmi, alkoholom a zvučnými vecičkami, akými sú napríklad rapkáče a vuvuzely. Lepšie je nechať ich doma, alebo na hoteli.

Helsinki sami seba definujú ako oddychové, ale aktívne mesto. Pol milióna rezidentov je relatívny počet obyvateľstva, pretože spolu s prímestskými časťami sa ráta 1,3 milióna obyvateľov. Nordický dizajn sa vo fínskej metropole mieša s modernými technológiami i tou najstaršou tradíciou. Helsinki sú mestom bez pompéznych pamiatok, zato však všade dýcha príjemná atmosféra a napokon ani na pamiatky nie je núdza, takisto na parky, či priľahlé ostrovčeky Baltského mora.

Fínsko hostilo hokejové MS šesťkrát, samotná Hartwall Aréna v rokoch 1997 a 2003, keď Slovensko získalo bronz do kompletnej kolekcie medailí. V Helsinkách i v druhom dejisku Štokholme očakávajú dokopy okolo 350 píšucich žurnalistov a stovku fotoreportérov k tomu zhruba 500 členov televíznych a rozhlasových štábov. Odvysiela sa 2500 hodín hokeja a sprievodných akcií. Signál pôjde do zhruba stovky krajín a počet divákov pri obrazovkách by mal prekročiť 700 miliónov. Organizátori vydajú takmer 10.000 akreditačných visačiek. Nasadených bude zhruba 2000 pukov a tímy zrejme skonzumujú viac ako 15.000 kusov ovocia.
 

Vyberte región